Cinci zile, trei scene, 67 de trupe. De nouă ori Rockstadt Extreme Fest

Rockstadt Extreme Fest 9, Râșnov. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Rockstadt Extreme Fest 9, Râșnov. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

De miercuri pînă duminică, în week-end-ul extins 2-6 august, s-a întîmplat iar Rockstadt Extreme Fest, petrecerea anuală a rock-ului extrem stropit cu bere. Timp de cinci zile și cinci nopți, Rîșnovul a fost din nou capitala românească a metalului dur și foarte dur, populația orășelului transilvănean dublîndu-se cu niște locuitori mai speciali, rockeri de toate vîrstele, de la copii cu căști antifonice pe urechi la oameni cu plete albe, care-au umplut zona adiacentă parcării de sub Dealul Cetății, pe care pozează, prin pădure, pentru fani, și celebrii dinozauri ai lui Dino Parc. Înăuntrul spațiului de festival sau pe lîngă, pentru că nu toată lumea a avut bani pentru brățara-abonament full pass: unii și-au cumpărat doar bilete de-o zi și, în restul timpului, și-au făcut festivalul lor personal, cu trupele preferate evoluînd în boxele portabile.

Rockstadt Extreme Fest 9 a avut trei scene, cele două principale instalate ca și în anii trecuți, plus încă una, mai mică, într-un cort imens, unde s-au ținut concertele de după-amiază și cele de noaptea tîrziu, dimineața devreme. Au cîntat aproape continuu, de pe la prînz pînă spre zorii zilei următoare, 67 de trupe de pe toate continentele, de la unele care au venit pentru prima dată aici la altele aflate și la a treia prezență (americanii de la Obituary, finlandezii de la Amorphis). Că s-a auzit black, thrash sau death, heavy, power sau symphonic metal, sunetului, foarte bun, i s-au adăugat elemente deosebite de show: video wall, proiectoare și jocuri de lumini, instalații de ejectat flăcări, artificii, jeturi de fum, ploaie de confetti. Aproape fiecare concert a fost un spectacol în sine, conceptual și vizual, nu doar sonor.

Cei peste 12.000 de participanți, turiști de eveniment internațional (Rockstadt Extreme Fest e de multă vreme pe harta festivalurilor europene importante, un fel de Wacken mult mai mic și non-comercial), au ocupat toate locurile oficiale sau neoficiale de cazare din oraș. Cel mai rentabil și isteț mod de a face rost de un loc de duș și de dormit este, încă de la primele ediții, închirierea unei întregi vile pe perioada festivalului, pentru toată gașca ta de prieteni. Cei mai puțini norocoși au făcut naveta din Zărnești, Cristian sau Brașov, dar au existat destui oameni care-au preferat să stea cît mai aproape de scene, dormind în corturile campingului de pe terenul de fotbal, în rulotă, în mașină sau, pur și simplu, pe izopren, în aer liber, profitînd de vremea foarte caldă, chiar și noaptea. Firmele de catering și berarii parteneri ai festivalului au bătut în casele de marcat vînzări-record: la 8,50 lei Ciuc-ul la draft, se creau permanent cozi la robinetele cu licoarea blondă și rece. Adunînd și încasările restaurantelor, magazinelor, supermarket-urilor din oraș, în cele cinci zile de obiectiv cultural-turistic temporar, localnicii au cîștigat din turism mult mai mult decît în orice altă perioadă a anului.

Prin corturile cu mese și bănci de lîngă scene, între concertele care s-au succedat cu pauze de doar zece minute între ele, s-a desfășurat adevăratul show pentru care au venit mulți dintre cei prezenți: reîntîlnirea cu frații și surorile întru rock și interesantele discuții cu vecinii de pahar, fie ei cunoscuți sau nu. Un neamț de pe lîngă Ulm ajuns pentru prima dată aici, adus de niște prieteni bucureșteni cu care s-a întîlnit, acum vreo cîțiva ani, la MetalDays, în Slovenia, mi-a povestit la bere că anul ăsta nu s-a mai dus acolo, din diverse motive (biletele și-au dublat prețul, de la 140 la 280 de euro; fest-ul și-a schimbat locul) și se felicita pentru decizia de a veni la Rîșnov. Impresii bune confirmate și de alți parteneri de conversație, o unguroaică din Miskolc, amicul ei budapestan, un suedez din Stockholm, niște băieți din Chișinău, și, bineînțeles, de românii din toată țara, fețe mai vechi sau mai noi, cu care am interacționat. Pînă la urmă, înainte de muzică, despre asta e Rockstadt Extreme Fest: un timp relaxant, petrecut într-o atmosferă foarte plăcută, cu niște oameni inteligenți și educați, care se scuză cînd te ating din greșeală și intră în vorbă cu tine, amical, indiferent de aspectul lor fioros – tatuaje, piercing-uri sau frizuri ciudate și tricouri cu formații sîngeroase.

P.S. Un localnic de vreo zece ani, trecător pe o stradă din centru, a venit să bată, mîndru, pumnul cu mine. „Am auzit multe despre voi!“, mi-a zis, încîntat, puștiul, lăsîndu-mă cu gîndul multă vreme la ce-a auzit el despre noi.

(articol publicat în Cațavencii nr. 31/623 din 9 august 2023 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.