Cannes, dincolo de filme şi iahturi

Cannes, Franța. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Cannes, Franța. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Săptămîna asta s-a întins, pentru a 65-a oară, covorul roșu pe scările de la Palais des Festivals et des Congrès: a început Le Festival International du Film de Cannes. Ce-i de văzut pe-acolo, în afara celebrilor adepți ai Fraților Lumière și a iahturilor de superfițe din port, în scurtmetrajul turistic următor.

Pentru un călător cinefil ajuns, în avanpremieră, la Cannes, scenele derulate în apropierea clădirii Festivalului, pe La Croisette, bulevardul de pe faleza cu palmieri, plaje private, magazine de lux, cazinouri, hoteluri și restaurante de cinci stele, par a fi dintr-un documentar socio-economic bizar, cu coloana sonoră în limba lui Tarkovski și figuranți ruși care aruncă cu bani ca maneliștii, în roluri de aristocrați.

Ca să vezi și restul orașului e suficientă pauza dintre două filme: de la ieșirea din sala de proiecție, o iei pe Rue D’Antibes, treci de Primărie și, lăsînd pe stînga autogara decorată cu personaje iconice ale cinematografiei, urci Rue Saint-Antoine, străduța cu boutique-uri pitorești și terase mici, de cîteva mese, spre turnul de pe colină, parte a orașului vechi, La Suquet. Aici, între muzeu (Musée de la Castre) și biserică (Église Notre Dame Esperance), ai locuri la lojă pentru o vizionare panoramică 3D a golfului. La coborîre, e recomandat să-ți parchezi foamea la o terasă din zonă: se mănîncă mult mai bine și muult mai ieftin decît în restaurantele-capcană-de-turiști de pe La Croisette. Pentru cei ce nu vor să experimenteze gustul melcilor cu unt și usturoi (8 euro/porția mică), există clasica plat du jour: filé de doradă en papillote (12,90 euro).

Dar poate vrei să vezi Cannes-ul dintr-un alt unghi al ecranului: din largul Mediteranei, în cursul unei scurte croaziere către insulițele Lérins. Cea mare, Île Sainte-Marguerite, are fort-muzeu (aici a fost închis 11 ani Omul cu Masca de Fier), baruri și cafenele, cea mică, Île Saint-Honorat, cetate medievală transformată în mînăstire de călugări viticultori. Dacă n-ai venit cu iahtul, închiriază un feribot: e ieftin (11, respectiv 13 euro, dus-întors), iar căpitanul te-așteaptă punctual, din oră în oră, pentru cursa retur.

(articol publicat în Cațavencii nr. 19/46 din 16 mai 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.