Spații de campare la mare înălțime. Camping Rockstadt, Rîșnov (update 2017)

Camping Rockstadt, Rîșnov. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Camping Rockstadt, Rîșnov. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

După cum v-am obișnuit, în această perioadă a anului, la rubrica de spații de cazare, avem un oaspete mai special: campingul care trăiește doar patru zile anual, pe timpul festivalului de metal extrem Rockstadt, a cărui a cincea ediție s-a consumat în week-end-ul trecut, la Rîșnov.

Adresa: Anul ăsta, pe lîngă campingul deja clasic, cel amenajat încă de la debut, pe terenul stadionului de la poalele cetății, a mai existat încă unul, situat mai departe de zona festivalului, după ieșirea din oraș spre Predeal; oficial, la trei kilometri. Kilometri vechi, din ăia făcuți de sași, care măsoară cam cît cinci dintr-ăștia mai noi, folosiți în mod curent în restul țării.

Dotări: Și uite-așa, cîteva sute de rockeri domiciliați temporar în corturile instalate pe un dreptunghi înierbat au făcut naveta la festival cu niște microbuze din dotarea campingului. A cărui principală caracteristică era liniștea, dacă umbră nu găseai decît după cort sau pe după containerele cu dușuri, copăceii recent plantați urmînd s-o producă abia de la edițiile viitoare. La rulota-bar de la intrarea în camping, dotată permanent cu coadă, găseai…

Prețuri: …hotdog (4 lei), cafea (5 lei), Ciuc la draft (6 lei). Camparea a costat la fel, în ambele locuri: și brățara roșie (Camping 1 – stadion), și brățara verde (Camping 2 – cîmp extravilan) fiind 50 de lei, pentru toate cele patru zile/nopți ale festul-ului.

Ambianță: Cum spuneam și mai sus, în Camping 2, unde m-am cazat de nevoie (brățările roșii s-au epuizat în cîteva ore de la punerea în vînzare, joi dimineață), atmosfera a fost foarte liniștită – doar un post de radio se auzea de undeva, dar la un volum nederanjant. În zona de concerte, fix invers: foarte activă și zgomotoasă, în fiecare zi, de pe la 2-3 PM pînă la 5 AM, și la scena mică a trupelor de underground, și la scena mare “Adrian Rugină”, pe care au cîntat headliner-ii Annihilator, Kreator, Carcass și Opeth. Mențiuni personale, după capetele de afiș: Grimegod, Altar, Suffocation, Napalm Death, Korpiklaani, Solstafir. De remarcat că vocalul chirurgilor de la Carcass, aflați în premieră în România, a învățat cîteva cuvinte în românește și s-a chinuit să le reproducă publicului.

O altă chestie care trebuie remarcată: la o privire de ansamblu, față de 2016, fest-ul pare să se fi dublat ca participare. Joi, care a fost un fel de sîmbătă a anilor trecuți, socotind după cît de multă lume venise, comercianții din oraș erau complet depășiți de situație: chioșcuri cu ofertă limitată, neaprovizionate, bere caldă, stocuri epuizate. Rîșnovul i-a devenit cam mic Rockstadt-ului. Poate că la anu’, festivalul ar trebui să se întoarcă acasă: în Brașov, orașul barului care a creat fenomenul.

(articol publicat în Cațavencii nr. 32/315 din 16 august 2017)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.