În delegație neoficială la Bruxelles

Manneken Pis, Bruxelles, Belgia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Manneken Pis, Bruxelles, Belgia. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Celebra controversă a reprezentării României la reuniunea CE (Consiliul European, nu Campionatul European, obsedatule de fotbal!) din acest week-end nu are obiect, dacă privim situația strict din unghi turistic: orice cetățean român își poate reprezenta țara, cînd vrea el, într-o vizită – e adevărat, la nivel ceva mai puțin înalt – la Bruxelles.

Chiar dacă, odată coborît din tren în gara Brussel Centraal, nu te așteaptă nimeni cu covorul roșu întins, nu te panica: or fi ocupați cu primirea altor compatrioți. Mai bine ia-o pe jos, vreun sfert de oră, pînă în Grand-Place / Grote Markt, faimoasa piață înconjurată de fațade medievale a Centrului Vechi, unde periodic e montată cîte o scenă cu muzicanți (eu am nimerit în timpul unui festival de jazz). Din oferta chioșcurilor stradale îți poți alege varianta personalizată de dineu oficial: frites/frieten cu maioneză, gauffre/wafel (aia bruxelleză originală e dreptunghiulară, pudrată cu zahăr; a nu se confunda cu cea din Liège, rotundă, caramelizată) sau, oui/ja, ciocolată belgiană, ma biche.

Pentru cazul nefericit în care gazdele au omis să-ți repartizeze un apartament, un pont de cazare ieftină în centru: Hostel Bruegel, în spatele bisericii Kapellekerk – 20 euro locul în camera cu patru paturi, plus 3 euro cardul de membru al clubului, valabil un an. Iată-te reprezentant la un summit internațional (eu am participat chiar la unul mondial: m-am întîlnit, într-un cadru protocolar, după ieșirea de la duș, cu un australian, un american și un coreean de sud), care se încheie inevitabil cu o bere belgiană, la ea acasă, în backpacker’s bar-ul de la subsol.

Dimineață tulbure, ca berea din ajun: după micul dejun oficial, inclus în prețul camerei, te urci în bascheții de gală și ieși în oraș, fără antemergători și escortă, pentru o sesiune de sight-seeing. Din program, pe lîngă Palais Royale, Atomium, berăria-muzeu Cantillon și n beri, nu poate lipsi o fotografie de familie cu Manneken Pis, băiețelul obraznic de pe orice ușă de toaletă; dacă nu știi cum să ajungi, întreabă de celebrul moș în tricou cu Johnny Halliday care vinde escargots (10 bucăți – 3,50 euro) la o tarabă, peste drum de statuia micuțului pișăcios.

La finalul vizitei, dacă chiar n-ai ce face, du-te și în European District, cartierul din metal și sticlă al sediilor UE, NATO, precum și ale altor comitete și comiții. Desigur, nu pentru a asista la plictisitoarele ședințe ale funcționarilor europeni, ci pentru o bere într-unul din barurile preferate de eurocrats (Fat Boy’s, Fabian O’Farrell’s sau Pullman) din Place de Luxembourg. După cîteva pahare, o să găsești sigur curaj pentru a ieși în plen cu vreun amendament-protest la modă în bucățica noastră de Uniune: de la Keep Craiova green! la Justice for Roșia Montană!. Sau invers.

(articol publicat în Cațavencii nr. 25/52 din 27 iunie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.