De sărbători am fost în Bucovina. Crăciunul 2021 și Noul An 2022 m-au găsit, fără să mă caute, în Mănăstirea Humorului, o comună turistică de deal-munte cu 75 de pensiuni, case de vacanță și alte unități de cazare,…
Locul: …la vreo cîțiva kilometri de Gura Humorului. Timp de zece zile, casa mea s-a numit Floare de Colț, hotelul de trei stele cu 30 de camere renovate în 2019 care pare upgrade-ul logic, nivelul următor al unei cabane montane:…
Dotările: …spații generoase, în pantă dulce pînă la poala pădurii, amenajate ca loc de joacă pentru copii și adulți: teren de sport împrejmuit cu gard înalt de plasă metalică, balansoare, leagăne, hamace, panou de cățărare, tiroliană pe mai multe segmente, foișor, ciubăr cu apă caldă din care privești relaxat brazii ninși din jur, în slip, și la -10° C.
Oamenii…: De toate astea și de multe altele au grijă Andreea, Ana, Deea, Georgiana, Marcela, Petronela, Robi, Cristi, Nicu, Alin, o echipă de oameni tineri și entuziaști care se ocupă cu atenție și amabilitate de buna dispoziție, dorințele și nevoile turiștilor de toate vîrstele, de la juniorii care se bucură de zăpadă tăvălindu-se prin ea, căzuți de pe săniuțe, la seniorii care asistă amuzați, cu o cană cu ceai fierbinte în mînă, la giumbușlucurile copiilor.
…și animalele: Pe lîngă sacrificatul Ghiță (porcul crescut de gazde cu resturi de mîncare care și-a dat obștescul sfîrșit, în perioada asta, la fel ca 2021, lăsînd locul în cocină purcelușului cu același nume, care va trăi, ca și 2022, pînă la finalul lui decembrie), Luna, o cățeloaie alintată de un an și șapte luni cu talie de vițeluș, și Oreo, motanul alb-negru care apare pe lîngă tine cînd nu te aștepți. Plus, în pădurea din spatele hotelului, o mulțime de mistreți, vulpi, veverițe și cîte alte animăluțe care n-au fost suficient de apropiate de familia hotelului ca să fie și botezate.
Ambianța: Din ajunul Crăciunului pînă după Anul Nou, am avut ocazia să particip sau să fiu martor la diferitele evenimente de sezon organizate pentru oaspeții hotelului. Împodobitul bradului, primirea cadourilor de la Moșu‘, tăiatul porcului și pomana lui gătită la ceaun de nea Vasile, vecinul specialist în tranșat cotlete cu mare experiență (40 de ani de croit șorici proaspăt and counting), și servită cu țuică fiartă și vin fiert, mesele bogate în preparate tradiționale locale, activitățile distractive (tiroliană, tiruri cu pușca, arcul și praștia, treasure hunt cu premii în reduceri la viitoarele rezervări), focurile de tabără serioase, din butuci și trunchiuri groase de brad care rezistă flăcărilor ore în șir, jocurile de artificii, spectacolele colindătorilor și urătorilor – ansamblul folcloric de copii din Cîmpulung Moldovenesc sau formația de muzică populară bucovineană la trompetă, saxofon, clape și voce a fraților Cazac din Rădăuți. Surprize foarte plăcute, nemenționate în programul sejurului, s-au dovedit a fi magnetul de frigider cu poza oficială a întîlnirii cu Moș Crăciun primit ca amintire la plecare sau sticla de șampanie găsită în cameră după petrecerea de revelion, primul cadou din 2022.
Oricît ai fi de cîrcotaș, nu găsești lucruri de care să fii nemulțumit la Floare de Colț. Vorba unei turiste cu doi copii mici, revenită în țară pentru sărbători în pauza job-ului din Austria, care, la check-out-ul din 3 ianuarie, le-a spus celor din recepție: „Sînteți o echipă foarte faină, m-am simțit excelent la voi. Și, credeți-mă, nu fac niciodată complimente gratuite!”.
(articol publicat de catavencii.ro, 13 ianuarie 2022)
Be the first to comment