Spații de cazare la mare înălțime. Refugiul Salvamont Bucura, Retezat

Refugiul Salvamont Bucura, Retezat. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Refugiul Salvamont Bucura, Retezat. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Expediție în Retezat, jurnal de bord, ziua 2: Plecăm în zori de la Cabana Pietrele și, urcînd prin pădurea de molid pînă în golul alpin, printre jnepeni pînă la Tăul Stînișoara și prin zăpadă înghețată pînă în Șaua Retezatului, ajungem la pauza de masă pe lespezile de granit de pe vîrful Retezat (2.485 m). Apoi, ținînd linia crestei stîncoase, lăsăm în dreapta-jos tăurile Gemenele și Știrbului și coborîm spre Bucura, cel mai întins lac alpin din Carpaţi (8,8 ha). Printre bucățile de cer căzut în apă sclipesc, chiar și acum, în iunie, spinările de crocodil ale uriașelor sloiuri desprinse din platoșa de gheață.

Adresa: În căldarea glaciară Bucura, pe malul estic al lacului omonim. Altitudine 2.050 m.

Căi de acces: De la Cabana Pietrele, pe traseul combinat Lacul Stînișoara – vîrful Retezat (triunghi albastru, 3,5-4 ore) – Custura Retezatului – Poarta Bucurei (bandă galbenă, 2 ore). De la Cabana Buta, prin Șaua Plaiu Mic (cruce roșie, 4,5-5 ore).

Dotări: 10-15 locuri pe priciuri suprapuse; apă (aproape cuburi de gheață) de la pîrîiașul-torent alăturat care se varsă în lac.

Prețuri: 0 lei. Vara, la refugiu te poți caza doar pe vreme foarte rea sau în caz de accident, așa că…

Ambianță: …ne pregăteam să întindem cortul lîngă lac, în zona îngrădită cu pietre, dar la invitația salvamontiștilor, care se plictiseau singuri, am campat la mansardă. Spectacolul retragerii soarelui după creastă l-am urmărit de pe verandă, share-uind niște pălincă cu noii colegi de cameră.

(articol publicat în Cațavencii nr. 24/51 din 20 iunie 2012 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.