City Broke: Borovets

Borovets, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Borovets, Bulgaria. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Acum, că tot au început Jocurile Olimpice de Iarnă, dacă imaginile cu sportivi alunecînd pe pîrtie v-au făcut cumva poftă de-o tură la săniuș, vă invit pentru cîteva zile la munte. Nu chiar în Coreea de Sud, ceva mai aproape: pentru că la noi zăpada s-a cam topit pe derdelușuri, mai în vale, peste drum, la vecinii de peste Dunăre.

La vreo 72 km de Sofia și 125 km de Plovdiv, în Borovets, o stațiune montană mică de altitudine mare (1.315 m) înconjurată de pădurile de conifere de pe versantul nordic al Munților Rila, un fel de Păltiniș bulgăresc cu mai multe hoteluri, pensiuni, restaurante tradiționale și baruri pe lîngă pîrtiile late, pentru schiori începători și de nivel mediu. Resort-ul cu centru la sosirea pîrtiei principale din fața hotelului Rila (două corpuri de zece etaje, n-ai cum să-l ratezi) are doar cîteva market-uri, o farmacie, niște bancomate și, pe străduța spre stația telegondolei, o mulțime de centre de închiriat echipament și tarabe cu suveniruri. Plus, bineînțeles, mehane, cîrciumile locale în care se mănîncă foarte bine, la prețuri similare celor din Predeal sau Bușteni.

Apropo de prețuri, scurt capitol utilitar (cei neinteresați de sporturile de iarnă pot sări paragraful ăsta): închirierea echipamentului, clăpari și schiuri, costă 25 de leva/zi pentru adult și 19 leva pentru copil, skipass-ul – 55 de leva/zi pentru adult, 30 de leva pentru copil. Calculînd cîte două leva la euro, iese cam 40 de euro ziua de schi (abonamentele pe mai multe zile scad tariful, dar nu prea mult, spre 35 de euro). Dacă vrei să schiezi mai sus, la peste 2.000 de metri, trebuie să mai adaugi încă 15 leva, pentru cardul de telegondolă tur-retur.

La care telegondolă e recomandat să vii mai din timp (program 8,30-17), ca să fii printre primii la cozile care se formează în fața ghișeului de vînzare a cardurilor și la punctul de îmbarcare în cuștile de plexiglas cu patru locuri. Odată plecat, ai timp de citit mail-uri și de postat status-uri invidiate de amicii online: faci cam 25 de minute pînă la stația finală Yastrebets (mai există una, pe la cota 1.830, pentru cei care coboară la un complex intermediar de pîrtii), situată la altitudinea 2.369 m. Dacă nu e ceață și/sau viscol, de la Yastrebets se poate pleca pe picioare spre cel mai înalt vîrf al Balcanilor, Musala (2.925 m). În caz că traseul este închis de salvamontiștii locali pe motiv de vreme proastă, ca să nu zici c-ai urcat degeaba, te poți consola cu un ceai fierbinte (4 leva), un vin fiert (6 leva) sau o supă caldă (6 leva) la cabana-restaurant The White House, o viluță din lemn cu adevărat albă, de la promoroaca, țurțurii și florile de gheață de pe geamuri.

Nu vă așteptați la vreo viață de noapte în Borovets, stațiunea de familie populată doar ziua cu perechi de oameni și omuleți cu schiurile sau placa la spinare spre și dinspre pîrtii. Cel mult la una de seară, cînd lumea iese să mănînce pe la taverne și să-și plimbe copiii pe poneii care au stație chiar în centru.

(articol publicat în Cațavencii nr. 6/341 din 14 februarie 2018 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.