
Visit Harghita e un brand turistic local care a crescut mult în ultimii ani. De cînd, cum și de ce, ne spune doamna Márton Júlia Dalma, reprezentant al asociației.
Asociația noastră, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, a fost înființată în anul 2009, la inițiativa Consiliului Județean Harghita. În prezent, avem 50 de membri, aproape toate Primăriile din județ. Obiectivul principal al asociației este promovarea și dezvoltarea turismului din județ. În echipă lucrăm zece oameni; eu mă ocup cu organizarea programelor, avem un director executiv, avem colegi care se ocupă cu proiectele europene, cu marketing-ul etc. Visit Harghita, ca brand turistic, a fost lansat în anul 2018 – un proiect finanțat de Uniunea Europeană, care include o aplicație mobilă și un site. Aplicația gratuită pentru telefon conține toate informațiile relevante pentru un turist care dorește să viziteze județul nostru: structuri de cazare, restaurante, ghizi, programe turistice, ce poți face – pe site, în trei limbi, există o mulțime de activități. Avem mai mult de 2.000 de profiluri de utilizator și încercăm să actualizăm datele zilnic.
Ați observat o evoluție a numărului de turiști din momentul înființării asociației?
Da. În 2024, am avut 230.000 de turiști, dintre care 86% din România. Turiștii străini vin mai ales din Ungaria, Republica Cehă și Marea Britanie. Din 2022, am început să facem ani tematici în turism: a fost anul gastronomic. În 2023 – anul turismului de sănătate. Anul trecut, am avut anul turismului de adrenalină și acum avem an cultural. În pandemie, de fapt, în 2020, am început inițiativa Visit Harghita Family Friendly. Asta înseamnă că pe site există o secțiune dedicată acelor unități de cazare, restaurante, activități destinate familiilor. Județul Harghita e un județ verde. Nu avem unități de cazare de capacitate mare, hoteluri de patru și cinci stele; avem pensiuni agroturistice de 8-10 camere sau camere și apartamente de închiriat. În total, 817 unități de cazare clasificate, destul de multe, dar numărul hotelurilor (27) e prea mic pentru un județ așa de mare. Referitor la Visit Harghita Family Friendly, am considerat că trebuie să facem o listă de criterii. Unitatea de cazare să aibă un loc de joacă pentru copii, restaurantele să aibă un loc unde se poate schimba scutecul copilului, să aibă meniu pentru copii, și am verificat acele unități de cazare. În total, 188 de unități de cazare, restaurante și activități au primit această certificare de Family Friendly.
Dacă ar fi să vorbim despre obiective turistice, locuri mai cunoscute sau activități interesante care pot fi făcute de turiștii care vă vizitează, care ar fi acestea?
Putem vorbi de turismul de week-end, mai ales turiștii care vin din România. Avem multe locuri unde se poate practica, de exemplu, călăria. Avem trasee de via ferata. Se pot face plimbări cu barca, la Lacul Roșu, la lacul Sfînta Ana. Avem muzee care pot fi vizitate și cu familia, și cu grupuri. Avem obiective turistice care se pot vizita tot timpul anului sau doar sezonier. Asta depinde de fiecare turist, de fiecare familie, ce dorește și unde dorește să petreacă timpul liber.
La ce proiecte lucrați în momentul de față?
Așa cum știți, județul Harghita va fi Regiune Gastronomică Europeană, în anul 2027, și încercăm să promovăm gastronomia locală, împreună și cu ajutorul restaurantelor, bistrourilor, cafenelelor din județ. Acesta e principalul proiect la care lucrăm acum. Avem și alte proiecte, dar ăsta este cel mai important.
Trebuie să vă pregătiți pentru, probabil, un flux mai mare de turiști în 2027. Capacitatea de cazare ar trebui să crească, dacă ne gîndim la acest an-eveniment.
Și capacitatea de cazare, dar mai ales avem nevoie de parteneri locali care se ocupă atît cu cazarea, cît și cu oferirea altor servicii, pentru că știm foarte bine că turiștii nu vin în județ numai pentru cazare și pentru mîncare, este foarte importantă și oferta de activități.
Da, desigur, e o chestiune mai amplă, vorbim de infrastructura turistică: parcări pentru autocare, toalete, iluminat public, curățenie, drumuri.
Da, infrastructura locală e foarte importantă, dar asociația noastră nu poate să rezolve această problemă. Noi încercăm să ne ocupăm de partenerii noștri, să organizăm evenimente, festivaluri gastronomice, infotrip-uri cu agenții de turism, cu influencer-ii, cu bloggerii, cu jurnaliștii din România și din străinătate, pentru o promovare atît online, cît și offline.
Un mesaj pentru viitorul turist de Harghita?
În județul Harghita puteți să vă relaxați, să petreceți timpul liber cu familia sau cu prietenii. Vă așteptăm cu mult drag!
(articol publicat în Cațavencii nr. 28/720 din 16 iulie 2025 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment