Natura-vura: Lacul Călțun

Lacul Călțun, Masivul Făgăraș. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Lacul Călțun, Masivul Făgăraș. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Canicula asta care topește trotuarele și încinge betoanele orașului te forțează să ceri azil termic în locuri cu temperaturi mai suportabile, transformîndu-te temporar într-un refugiat climatic. Majoritatea turistică bătută în cap de insolație migrează instinctiv, cu turma, la mare (unde, în week-end-ul trecut, zeci de mii de bucureșteni au schimbat doar peisajul în care să transpire în grup, sub soare – e adevărat, nu pe asfalt, bară la bară, ci pe nisip, cearșaf lîngă cearșaf); minoritatea cu creierul neafectat de caniculă alege să se retragă, ca partizanii, în munți.

De exemplu, în Făgăraș: după ce rulezi Transfăgărășanul pînă la Bîlea, parchezi lîngă Cabana Paltinul, decuplezi centura de siguranță, cuplezi cataramele rucsacului și, fără să te uiți în stînga sau în dreapta (vă spun altădată de ce), o iei, cu viteza întîi, în sus. Odată urcat în Curmătura Bîlei, bagi într-a doua și ții creasta, pe marcaj bandă albastră, pînă în Șaua Paltinu; aici treci pe banda roșie care se metamorfozează într-un semn de exclamare roșu pe porțiunea zdrențuită de potecă asortată cu cabluri de sub vîrful Lăițel. În fine, dacă n-ai călcat strîmb și n-ai ieșit pe parcurs în decor, în cam trei ore jumate de schimbat viteze (întîi, a doua, maximum a treia) pe teren accidentat, ajungi deasupra unei căldări cu pereți de stînci și grohotișuri, cu buza spartă spre vale, pe fundul căreia sclipește în soare oglinda lacului Călțun.

2.135 m altitudine. Lac glaciar alimentat de izvoare reci de adîncime și zăpezi topite lent, din mai pînă în august. Chițibușarul leneș care a rămas acasă, toropit de căldură, ar putea pune niște întrebări mai mult sau mai puțin pertinente: Există atîtea lacuri montane; de ce l-ai ales tocmai pe ăsta? Păi, pentru că e un loc mai izolat, în care n-ajunge prea multă lume. E răcoare, liniște. Ești singur, doar tu cu muntele și lacul: te întinzi pe izopren și te faci una cu masivele Lespezi și Cornul Călțunului, cu pîrîiașul firav care se scurge din lac, se infiltrează printre ierburi și apoi se aruncă în gol, pentru ca, undeva în vale, să crească mare și să devină pîrîul Paltinul; din cînd în cînd, doar vreo capră neagră trece prin acest tablou. Putem face baie în lac? Scăldatul în Călțun este interzis. Oricum, apa n-are mai mult de 6-7° C: riști să te răcorești definitiv. Unde dormim? În sacul de dormit, pe priciurile refugiului metalic de pe malul sud-estic. Sau, dacă tot l-ai cărat cu tine, în cort. Montează-l în zona de campare, dar ancorează-l sănătos: altfel, peste noapte, vîntul turbat din creastă o să ți-l mute în altă parte. Putem face plajă? Hmm, dacă insiști, da, numai că sînt vreo 25 de grade Celsius diferență față de lumea lăsată jos, în caniculă; mai degrabă o să vrei să mai pui un hanorac pe tine, ca să nu tremuri de frig. Cum sună asta pentru sinistratul termic rămas în oraș, la 40° C la umbră, cu aerul condiționat deschis non-stop?

(articol publicat în Cațavencii nr. 31/160 din 6 august 2014 și pe catavencii.ro)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.