Săli de concert europene: Kruhnen Musik Halle, Brașov

Kruhnen Musik Halle, Brașov. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
Kruhnen Musik Halle, Brașov. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

De vreo cîteva zile, clubului brașovean de metale grele și foarte grele Rockstadt i s-a născut în spate un frate siamez. De fapt, nu chiar siamez, însă cu siguranță unul bun, nu vitreg, din aceiași părinți, proprietar și manager: Kruhnen Musik Halle, fratele mai mare (cu o mie și ceva de locuri) și mai tînăr – inaugurarea s-a făcut în week-end-ul trecut, odată cu prima ediție indoor a Rockstadt Extreme Fest.

Perete în perete cu (deja) legenda barurilor rock românești, Kruhnen (numele în săsește a Brașovului) e una dintre cele mai mari săli de concerte metalice din țară și din partea asta de Europă. Imaginați-vă o Berăria H cu sunet mai bun, barmani operativi și mobilier de ambient stilat, nu de nuntă la țară: mese și scaune metalice înalte și pereți din pietre turnate în plasă de sîrmă gen gabion, deși nu-i nici un pericol ca sala să fie luată de vreun val de apă. Poate de unul de bere, care are prețuri foarte OK: Ciuc la draft – 5 lei, Silva la sticlă – 6 lei.

În cele două zile de festival, sala a fost plină spre arhiplină cu un public pe care îl recunoșteai după ochi că are cel puțin Bac-ul luat. Oameni tineri sau aproape tineri (au fost prezente și niște bărbi albe: Santa Claus din Bistrița/Londra, vedeta spectatorilor de la fest-ul de vară de la Rîșnov, de exemplu), veniți atît pentru formația preferată, cît și pentru întîlnirea cu frații întru metal. Programul muzical a fost unul echilibrat, trupele invitate fiind din aceeași arie death/black, cu mici variații stilistice: vineri, grecii Still Falling, englezii Anaal Nathrakh, olandezii Sinister și elvețienii Samael (care au prestat energic întregul album Ceremony of Opposites); sîmbătă, egiptenii Crescent, americanii Oceans of Slumber, australienii Ne Obliviscaris și norvegienii Enslaved (show special, la 25 de ani de la înființare). După concerte, lumea se aduna la after-party în Rockstadt, unde a fost amenajat și un spațiu cu merchandising-ul formațiilor prezente sau nu la fest.

Deși, pentru un necunoscător de metale rătăcit vineri și sîmbătă prin Kruhnen, muzica agresivă și tricourile fioroase dădeau senzația de măcel iminent, singurul incident notabil a fost o bere vărsată din greșeală, cu scuzele vinovatului.

P.S. Apropo de aniversarea tristă de zilele astea, un an de la tragedia din Colectiv (Odihniți-vă în pace, frați și surori rockeri!): Kruhnen Musik Halle dispune de toate măsurile de siguranță a spectatorilor – senzori de fum și sprikler-e, mobilier și decoruri din materiale neinflamabile, ieșiri de urgență largi și ușor accesibile. Pe una dintre ele am testat-o din greșeală, cînd, aflat la o masă din colțul sălii, m-am sprijinit de ușa din spatele meu și m-am trezit instantaneu în holul alăturat, evacuat din incintă fără să vreau.

(articol publicat în Cațavencii nr. 43/274 din 26 octombrie 2016)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.