Spații de cazare la mare înălțime. FAFA Premium, Golem

FAFA Premium Hotel, Golem, Albania. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism
FAFA Premium Hotel, Golem, Albania. FOTO: Grig Bute, Ora de Turism

Profitînd de vremea încă bună, să completăm check-in-ul unei cazări estivale în Golem, la FAFA Resort, complexul format din cîteva clădiri cu apartamente de închiriat și un hotel, FAFA Premium, de cinci stele. Teoretic.

Locul: Golem-ul ăsta e o suburbie sudică a Durres-ului, principalul port albanez, iar hotelul se află în partea de stațiune, cea dintre autostrada low-cost și mare, pe plajă, la vreo sută de metri de Marea Adriatică. Camera 311, o dublă standard, nespectaculoasă, al cărei card îl primești cu tot c-o brățară roșie la încheietură, are vedere directă, dar nu la mare, ci la peretele nevăruit al clădirii alăturate, ridicată cîțiva metri mai încolo. E adevărat, din balconul cu masă și scaune din plastic portocaliu se vede și marea. Un pic, din profil.

Dotările: Cinci stele albaneze ieftine sînt echivalentul a patru stele cu minus / trei stele cu plus, în sistemul știut de categorisire. Pentru că finisajele nu sînt partea forte a albanezilor: în baia fără cabină de duș și cadă, peretele de rigips tăiat greșit, pe lîngă panoul bazinului, a fost lăsat așa, cu operația deschisă și instalațiile vizibile, router-ul e agățat de tavan în hol (apropo, Internetul hotelului, îngenuncheat de prea multe conexiuni, leșină cîteodată subit), aerul condiționat instalat fix deasupra patului, odată pornit, îți flutură pletele pe pernă. Dar, dacă nu ești atent la detalii și-ți iau ochii opulența lobby-ului și a lifturilor, piscina înconjurată de palmieri multicolor luminată noaptea, plaja privată cu șezlonguri sub umbreluțe și camerista care schimbă zilnic prosoapele, cu ceva indulgență, FAFA trece clasa spre premium.

Prețurile: În recepție nu-i afișat absolut nici un tarif, dar, ca idee de prețuri, pachetul agenției a costat 279 de euro de persoană și a inclus transport cu autocarul de la București pînă în fața hotelului și patru nopți de cazare cu demipensiune, în regim open buffet. Mîncare bună, însă dintr-o paletă gastronomică îngustă, fără prea mare imaginație (mult ardei în mai toate stările de agregare culinară: crud, fiert, prăjit, murat, umplut), plus carne și legume fierte, ca să n-ai nici o scuză dacă ești cumva la dietă. Ceva băutură inclusă (coniac local, bere la draft, vreo două vinuri), dar, după cîteva pahare, barmanul îți atrăgea atenția că s-a cam terminat creditul.

Ambianța: Vremea caldă a ultimei săptămîni din septembrie a atras, în afara noastră, cei opt români cazați la FAFA Premium, și niște polonezi, ultimi clienți ai verii tîrzii 2017. Senzația de sfîrșit de sezon era întărită de oferta din ce în ce mai limitată a bufetului. Și de ospătarii grabnic vînători de farfurii care păreau abandonate.

(articol publicat în Cațavencii nr. 42/325 din 25 octombrie 2017)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.