Cu excepția adăpostului de sub Vîrful Cîrja și a cortului personal, singura variantă de cazare gratis disponibilă în Parîng e Refugiul Agățat. Construit pe la mijlocul anilor ‘80, într-o poiană din apropierea podețului peste pîrîul Roșiile, printre brazi, la granița dintre jnepeniș și pădurea de conifere, refugiul ăsta are un design inedit, care te duce cu gîndul la tot felul de chestii: imaginează-ți o căsuță albastră din lemn luată de viitură și naufragiată pe o stîncă cît un cașalot, la vreo cinci metri altitudine față de nivelul mă… ăă, pămîntului.
Adresa: Pe traseul Lacul Roșiile – Cotul Jiețului, sub căldarea glaciară Roșiile. Altitudine 1.750 m.
Căi de acces: Potecă marcaj punct roșu. Din creasta Parîngului, coborîre via lacurile Zănoaga Stînei, Roșiile, Mîndra (3-3,5 ore); dinspre DN 7A și Cabana Groapa Seacă, urcare pe drum forestier plus cărare prin pădure (3,5-4 ore).
Dotări: Două priciuri suprapuse de aproximativ zece locuri; în condiții de forță majoră, capacitatea se poate mări, în funcție de gabaritul și/sau disperarea locatarilor. Masă cu băncuță, godin, chibrituri, lumînări, căni, cratițe, tocător. (Lumea de pe forumurile de drumeție montană zice c-ar exista și fierăstrău și topor, dar eu nu le-am văzut)
Prețuri: Cum spuneam și la început, 0 (zero) lei. Dar, dacă ești pe sensul de coborîre și te simți generos, poți achita noaptea de cazare lăsînd pe rafturi conservele sau șervețelele care ți-au rămas neconsumate.
Ambianță: Intrarea se face în stil cățărare, urcînd o scară nițel cam șubredă: ține-te cu nădejde de parii-balustradă și calcă cu atenție pe prispa de la capătul treptelor (podeaua găurită a fost reparată prin acoperirea cu o bucată de tablă ondulată; m-a ținut pe mine, dar n-aș garanta că rezistă unei sarcini dinamice mai mari de 95 kg, plus rucsac de 100 l). Holul e cam vraiște și are fereastra acoperită cu folie, dar camera este bine izolată, cu spumă siliconică între bîrne. Acum o lună și ceva, la momentul vizitei noastre, în refugiu era cam mizerie, semn că ultimii chiriași au înțeles greșit îndemnul din paragraful precedent și, în loc de alimente, au donat doar ambalajele.
(articol publicat în Cațavencii nr. 35/215 din 2 septembrie 2015)
Be the first to comment