Locul: La ieșirea din Suceava spre Rădăuți, cam la opt sute de metri de gara Ițcani, la etajul unei vile înconjurate de trandafiri, viță-de-vie și cireși, locuiește Lary, moștenitorul lui High Class Hostel (primul hostel sucevean, deschis de Monica, o buzoiancă isteață, actualmente căsătorită în Singapore, care s-a întors cu know-how-ul din călătoriile afară), fostul chiriaș al casei. După cinci ani de HCH, anul ăsta se fac alți cinci de cînd cuplul de proprietari proaspăt pensionari administrează o afacere pe care au văzut-o crescînd la ei în curte.
Prețurile: De la 35 de lei/pat în camera de patru locuri. Preț de recepție – prin sistemele de rezervare online intermediare te costă 13 euro. (Poate nu știai: booking.com își trage un comision de 15% din fiecare tranzacție; ghici din ce buzunar sînt scoși banii ăștia. Sfat prietenesc: elimină terțul, fă rezervarea direct la sursă și o să ți-i păstrezi în potofel.) Produse/servicii incluse: shot(-uri) de pălincă de bun venit, cafea, prosoape, acces wireless la net.
Oamenii: Doamna Geta este sufletul casei: dacă nu e prin bucătărie ca să-ți aducă niște brînză proaspătă, înseamnă că e plecată în oraș să recupereze vreun alt backpacker rătăcit – serviciu de taximetrie inclus în tarif, pe care am uitat să-l precizez mai sus (domnul Mircea e responsabil doar cu sectorul băuturi/întreținere musafiri). Cînd nu e agasată de ucraieneni sau ruși care fac rezervări la mișto, fără să le anuleze, doar pentru hîrtiile de intrare în UE spre vacanțele din Bulgaria, doamna Geta are și oaspeți mai deosebiți: globetrotter-ul britanic (92 de țări and counting) orb și semisurd, de 37 de ani, venit fără însoțitor, care și-a închiriat o pereche de ochi și o voce bună cunoscătoare de engleză pentru comentarii în direct, ca la meciurile transmise la radio, ale circuitului mînăstirilor zonei, de exemplu. Sau tipa de 19 ani din Suedia, o bucovineancă din flori adoptată la vîrsta de un an de un cuplu suedez, căreia doamna Geta i-a găsit familia originară, undeva printr-o comună din apropiere, într-un fel de ediție specială de Surprize, surprize.
Ambianța: De pensiune agroturistică la marginea orașului: vacă, seră de legume/zarzavaturi, grădină cu foișor, grătar și afumătoare. În timp ce-ți bei pălinca, pe balcon, în briza înserării, privind în zare spre zidurile încinse ale blocurilor Sucevei, poți să-ți spui satisfăcut: “Prea bun, prea ca la țară!”.
(articol publicat în Cațavencii nr. 25/154 din 25 iunie 2014 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment