O eventuală țintă turistică în Liverpool poate fi The Cavern Club, locul istoric unde Beatles au susținut, între ‘61 și ‘63, 292 de concerte, cică. Aroganta caracterizare de pe afișele de la intrare, The most famous club in the world, are acoperire în realitate în măsura în care tribute Cavern Club-urile deschise pe mai toate continentele, în Tokyo, Dallas, Buenos Aires, Adelaide, Wellington, sînt mai multe și mai world spread decît ale altuia. Pentru că adevăratul The Cavern Club, cel în care au cîntat Fab Four, nu mai există: a fost demolat în ‘73 pentru o linie de metrou (care pînă la urmă nu s-a mai făcut), actualul club fiind reconstruit pe 50% din suprafața inițială, cu o parte din cărămizile originalului.
Am ajuns pe Mathew Street, pietonala din centru pe care, la numărul 10, locuiește actualul The Cavern Club (a nu se confunda cu The Cavern Pub, barul a cărui ușă e pe partea cealaltă a străzii, lîngă un tînăr John Lennon din bronz care se pozează cu turiștii), complet întîmplător, într-o sîmbătă la prînz. Clubul abia se deschisese și încă nu era nimeni la intrare ca să taie bilete (taxa de vizitare e 2,50 lire, după 1 p.m., 4 lire, după 8 p.m.). O scară în spirală m-a coborît două niveluri sub pămînt pînă într-un beci zidit, nu foarte mare, cu arcade din cărămidă – dacă ați fost în vreuna din multele cîrciumi underground bucureștene, aveți o idee destul de exactă de cum arată cel mai faimos club din lume. Cîteva mese pe lîngă pereți, mai toate ocupate, un minimuzeu Beatles (instrumente muzicale, poze din concert), o cabină telefonică, standuri cu suveniruri (20 de lire – un tricou, 6 lire – o cană), o tejghea cu barmani la care e permanent coadă, lume care cîntă și dansează cu un pahar în mînă, flash-uri de aparat foto. Pe scena pe care evoluează în fiecare seară o replică de Beatles, un tip cînta la chitară, relativ OK, piese din repertoriul Justin Bieber (ei, flori, Justin Bieber: Beatles, ce credeați?). Din cauza unei indigestii pasagere (apropo, buda e chiar în spatele scenei; în orele de vîrf, s-ar putea să fie o mare problemă ca s-o vizitezi), nu prea aveam chef de bere, dar n-am putut pleca din Cavern fără să beau măcar un half de Kronenbourg (1,95 lire; un pint costă 3,90).
The Cavern Club e un loc foarte turistic, în care s-a încercat recrearea atmosferei anilor ‘60, pentru oameni veniți din toată lumea, gen bunici care-și aduc nepoatele să le arate de ce țipau ele excitate acum 50 de ani. Depinde cum ți-e norocul: în ziua aia erau puțini turiști, care s-au comportat decent; altădată, s-ar putea să intri într-o saună nervoasă, cu o viermuială de supermarket în ajun de Crăciun. Totuși, dacă ești fan Beatles, sentimental, e scuzabil să fii văzut acolo.
(articol publicat în Cațavencii nr. 47/227 din 25 noiembrie 2015)
Be the first to comment