Din vara lui 2010, în Timișoara, pe strada Petru Sfetca, la numărul 1, s-a mutat un tip foarte prietenos cu turiștii: îl cheamă Costel (numele de familie: Hostel) și primește în gazdă toți backpacker-ii ajunși în oraș.
Cum ajungi: Puțină atenție, că e un pic mai complicat: dacă la gară n-ai urcat în tramvaiul 1 (ca să cobori la a noua stație, 3 August 1919), și vii, pe jos, din centru, ia-o pe Bulevardul Revoluției pînă la Podul Decebal. După pod, faci la stînga, pe malul Begăi. Petru Sfetca e a treia stradă, pe dreapta. Numărul 1 nu-i chiar pe colț; uite-te după o casetă luminoasă și o mustață uriașă atîrnată deasupra porții.
Locul: O vilă veche, nonagenară, într-o zonă foarte liniștită.
Prețuri: 40 de lei / pat în dormitorul mare (mic dejun inclus: lapte, cereale, gemuri făcute în casă; ceai și cafea, gratis, tot timpul zilei).
Oamenii: La parter, în cele trei camere cu 6, 7 și 10 paturi, simple sau suprapuse, sau în dubla pentru cupluri timide, stau oaspeții; la subsol, locuiesc permanent oamenii care au grijă de hostel (Spiri, tatăl lui Costel, Mihai, manager de proiect artistic și unul dintre primii voluntari de la Fîn Fest, organizatorul unei mici galerii de artă în livingul hostelului, Codi, actor la Teatrul Auăleu, sîrbul Gavran, elvețianul poreclit Brișcă, freelancer în consultanță, fost client, actual rezident aici). În prima fază, nici nu realizezi care sînt cei din staff și care sînt turiștii: e o voioșie generală.
Ambianță: Te simți ca în vizită la prieteni: îți iei din hol o pereche de papuci, treci prin bucătărie să-ți primești shot-ul de pălincă inclus în preț și te oprești la o discuție interesantă în grădina din spatele casei, în zona de lounge amenajată printre pomi și viță-de-vie. Spațiul de cazare a cuvintelor acestui text îmi permite să mai spun doar atît: Costel este, deocamdată, singurul hostel din România afiliat la asociația Balkans Best Hostels, care-și propune să întoarcă spre turiștii fideli, printr-un sistem de discount-uri și cadouri (bere, sandvișuri, free loundery), partea pe care și-o trag din tarif site-urile intermediare de rezervări.
(articol publicat în Cațavencii nr. 12/141 din 26 martie 2014)
Be the first to comment