Expediţie în Retezat, jurnal de bord, ziua 3: Dimineaţă, după o supă fiartă la primus (focul deschis cu lemne este strict interzis în rezervaţia Parcului Naţional Retezat) şi băută pe malul lacului, ne luăm rămas-bun de la salvamontiştii de la Bucura şi, urmînd marcajul cruce galbenă vopsit pe uriaşele blocuri granitice din spatele refugiului, ne căţărăm spre Peleaga, cel mai înalt vîrf din Retezat (2.509 m).
Ţinem apoi creasta pe bandă roşie pînă în Curmătura Bucurei, unde o marmotă se uită fix la intrarea în traseul de coborîre spre Pietrele, blocată de un zid de zăpadă îngheţată. După bucata de gheţar, poteca coboară printre pereţi stîncoşi, pe grohotiş, spre lacul Pietrele, traversează jnepenişul pe lîngă pîrîul Pietrele şi intră în pădure, prin luminişuri colorate cu flori de munte, pînă la Cabana Genţiana.
Adresa: În poiana Genţiana, pe valea Pietrele, aproape de limita pădurii. Altitudine 1.672 m.
Căi de acces: Din Cîrnic, via Cabana Pietrele (bandă albastră, 2,5-3 ore).
Dotări: 42 de locuri în camere dispuse pe două niveluri. Termopane, panouri solare, apă de la izvor.
Preţuri: 30 lei/loc la parter, 25 lei/loc la mansardă. Ceai – 1 leu.
Ambianţă: La Genţiana facem doar o escală scurtă, de notat succintele informaţii de mai sus, utile pentru o eventuală viitoare cazare. Mai avem cam o jumătate de oră pînă la Cabana Pietrele, unde ne aşteaptă restul de bagaje abandonate înainte de tură. Şi, desigur, o bere rece.
(articol publicat în Cațavencii nr. 25/52 din 27 iunie 2012 și pe catavencii.ro)
Be the first to comment